Amikor egy kis szeretetcsomag kiskutyát fogadunk az otthonunkba, nem mindig a kutya WC használatának a megtanítása lesz az első dolog, ami eszünkbe jut. Ez persze érthető is a nagy izgalom miatt, és gyakran az első napokban nagy változások történnek ilyenkor az otthonunkban.

A földön csapkodó apró mancsok hangja, a kölyökkutya leheletének édes illata és a kölyökkutyák kis aranyos pocakja még a legkeményebb férfiakat is megolvassza. Viszont fontos ebben az esetben minél hamarabb kialakítani egy napi rutint és a kutya WC ennek fontos eleme.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a kutyakölykök megszületnek, az anya megnyalja őket, hogy elősegítse az eliminációt, majd megtisztítja őket. Ez azt jelenti, hogy nincs vizelet vagy széklet szaga a környezetükben. Ahogy a kölykök felnőnek, gyakran lemásolják az anyjukat a kutya WC-nek a használatában is.

Ha a kölyökkutya viszont árva, akkor egy kicsit több időbe telhet ennek az elsajátítása, mivel anyja vagy alomtársai útmutatása nélkül nőtt fel. Ne feledje azt is, hogy ha kis fajta kölyökkutyája van, a hólyagja és az emésztőrendszere kisebb lesz, mint a nagy fajtáké. Ez azt jelenti, hogy nem tudják jól visszatartani a pisit és a kakit, mint a nagyobb kölykök esetében. Azonban gondos kiképzéssel minden kiskutya elég hamar megtanulhatja a kutya WC használatát.

Egy kertes otthon WC használati képzésének általános célja, hogy a kiskutyát a szabadban lévő kutyus WC-re vigye. Bár a kiskutyákat nem szabad sétáltatni a védőoltások beadása előtt, a legtöbb esetben a kert használata rendben van. Ha az udvara be van zárva, és biztos abban, hogy más kutya nem ment be oda, akkor nem állhat fenn semmilyen kockázat.