Vannak, akik már diákként a történelem nagy szerelmesei voltak, számukra könnyebben is mehetett a tanulás és az érettségi. De vannak, akikből az unalmas, monoton tanítási stílus kiölte a történelem szeretetét, vagy el sem juthattak odáig, hogy rájöjjenek, érdekli-e őket egyáltalán, mert rögtön elidegenedtek tőle.

Bizony az iskola kezében nagy hatalom van, megszerettethet tantárgyakat egy életre, de meg is utáltathat. Előhozhat zsenit némelyekből, de le is butíthat egy meglévő érdeklődést. Felnőttként azonban, ha felismerjük, hogy amúgy érdekelt volna a történelem, és lehetett volna ezt a tanulási folyamatot izgalmasabbá tenni, túl a felmérők miatti stresszelésen, tehetünk azért, hogy ezen változtassunk. Barátokkal, párunkkal, vagy akivel éppen szeretnénk, betervezhetünk olyan hétvégi kirándulásokat, amely például tematikus várlátogatásokat rejt magában.

Kastélyparkok, várak, villák felfedezése egyszerre izgalmas, gyönyörű, vadregényes, romantikus, és mégis információkat gyűjtő tevékenység. Maradandóbb emlékeket hagy maga után a történelmi ismeret és tudás anyag is, amit egy-egy vár vagy kastély rejt magában, mintha tankönyvből próbálnánk tudást erőszakolni a fejünkbe. Tehetünk tehát azért, hogy fejlesszük magunkat, és mindezt olyan formában, ami nem nyűg vagy kényszer, hanem kellemes kikapcsolódást ígér!