Vállalati jogászként tevékenykedve évekig, számos céges üggyel találkoztam. Sokan szakértőként kértek meg, hogy tanácsokkal segítsek fontos döntéshozásokat. A cég adás–vétel az egyik leggyakoribb dolog, amiben részt veszek, ezért néhány gondolatot megosztanék a témában.

Ha minden megfelelően van tisztázva és becsületes a két fél, egy cég adás–vétel mindkét fél számára nagy öröm lehet. Természetesen a vevő általában megpróbál egy nagyon kedvező árat kialkudni, miközben az eladó annyit enged, hogy mindenki számára win–win legyen a helyzet.

A sikeres cég adás–vételnek fontos része a hivatalos ügyek megfelelő intézése. Ezt megelőzően viszont fontos felkészülni, hogy ne közben érje meglepetés a feleket. Egy cég megvásárlása kapcsán, rendkívül fontos, hogy minden fontos dokumentum rendelkezésre álljon, ami tartalmazza cég alapításával és működésével kapcsolatos információkat. Legyen szó adóbevallásról, alapító dokumentumról, mindenféle szerződésről és okiratról, ezeket mind be kell mutatni, hogy mindenki számára átlátható legyen a vállalkozás.

Ami fontos kérdés még, hogy a cég jelenlegi állapotában vannak-e még esetleges kötelezettségek, tartozások vagy esetleg várható bevételek, kintlevőségek. Az eladás sikerességének a kulcsa az őszinte kommunikáció, alátámasztva hivatalos iratokkal. Volt már több ügyem mikor ellettek hallgatva fontos információk és hosszadalmas, költséges, fáradalmas bírósági pereskedés lett az eredménye.

Összegezve a cég adás–vétel egy rendkívül kedvező dolog, ha becsületes, józan személyek között történik.