A halogatásra hajlamosak számára a holnap kulcsszónak tűnhet.

A holnap egyszerű hullámával a piszkos edények tűnnek el, a nehéz beszélgetések eltűnnek, az e-mailek elrejtőznek, és a ház projektjei türelmesen várnak. Milyen csodálatos érzés a mai nemkívánatos embereket a holnap ködébe küldeni – és mennyire kész a holnap, hogy befogadja őket! Igen, ma tudnánk gondoskodni az ilyen felelősségekről, de miért, amikor mindig holnap van?

 Aztán természetesen eljön a holnap, és az illúzió eltűnik az el nem végzett feladatok súlya alatt. Ha egy nem kívánt feladat egy tövis, a holnap nem változtatja meg rózsává. A tövis továbbra is ott lesz, nem kívánatosan, mint mindig. Akár ma, akár holnap, akkor is meg kell ragadnunk.

 

Ma és holnap

Sok probléma abból adódik, hogy nem sikerült ezt a két napot helyesen felosztani.

Vigyázzon például. „Ne aggódjon a holnap miatt – mondta egyszer Jézus aggódók tömegének -, mert a holnap aggódni fog önmagáért. Elegendő a napnak a saját baja.” (egyedi fordítás Máté 6:34). Isten arra hív minket, hogy éljünk ezen a ma hívott 24 órás határon belül, de az aggodalmak megpróbálnak átjutni a kerítésen, és áthúzni a holnap problémáit. Jézus válasza? Húzza vissza a kezét holnaptól; ma van elég saját baja.

A halogatók természetesen éppen az ellenkezőjét teszik. Ahelyett, hogy a holnap baját a mai napba hurcolnák, a mai gondot a holnapba tolják, talán abban reménykedve, hogy eltűnik a kerítésen túl. Erre Jézus hasonló józan ész tanácsával válaszolhatna: „A holnapnak elég baja lesz anélkül, hogy többet adnánk hozzá. Kezeld a mai bajt ma; kezeld a holnapi problémát holnap.”

Elég értelmesen hangzik, nem? Valóban. Sajnos belső halogatónk meglepően érzéketlennek bizonyul (Példabeszédek 24:30). A jól bevált tapasztalatok alapján tudja, hogy „egyetlen nemkívánatos feladat sem válik kevésbé kellemetlennek, ha holnapra halasztja őket” (egyedi fordítás), mégis megtalálja a módját, hogy megpróbálja és megpróbálja újra.

Tehát a józan ésszel együtt Urunk több kegyelmet ad. Amikor megnézzük a mai bajt, és kísértésnek érezzük, hogy ezt mondjuk: „Holnap, holnap”, akkor kettős ígéretre utalhat: erőt a mai napra és a holnapi aratást.